BLOG BERICHT

BLOG

Formule 1 | Wintertest-climax, Fernando, en MAX.

12 | 03 | 2015

De wintertests.. de beleving.. in het hoofd van een fan..

Let wel. Dit is mijn beleving. Een fan, die sinds Jos Verstappen debuteerde in 1994, Formule 1 echt ging volgen. En vanaf 1996 eigenlijk geen Grand Prix heeft gemist. Het is een lang verhaal geworden, maar het is de start van het nieuwe seizoen, dus eerst volgt er wat relevante achtergrondinfo, om te besluiten met een verslag van de wintertests. U begrijpt, ik had graag nog meer inzage gegeven en verteld, maar ergens moest ik dan toch gaan afronden.

Waarom zou u dit weekend vol spanning om 06:00 uur voor de buis moeten zitten?

Heerlijk! DE Wintertests: nieuwe regels, nieuwe kansen. Of eigenlijk niet?

Sinds eind november vorig jaar houdt het me bezig. Lewis Hamilton werd toen kampioen. In de oppermachtige Mercedes. Na een flinke interne strijd met teammaat Rosberg. Leuk seizoen hoor.  Maar er ging heel wat gebeuren het nieuwe seizoen! Vooral officieuze opperkoning Fernando Alonso hield de gemoederen flink bezig. Door zijn ietwat 'niet ideale' overstap van Ferrari naar McLaren. Niet ideaal want:

  1. McLarens nieuwe motorleverancier Honda stapt in in een tijd van uiterst complexe motortechnologie, niet alleen complex qua kennis, maar ook qua regelgeving (wat mag er nog wel/niet veranderd worden aan de motor na ingebruikname)
  2. Weet u nog? In 2007 verliet Fernando datzelfde schip na een hoop gebakkelei met de toen debuterende (en McLaren lieveling) Hamilton en teambaas Ron Dennis. En wie is vorig jaar weer teruggekeerd als teambaas bij McLaren? Juist, Ron Dennis. De ubertrotse, perfectionistische, smetvrezende 'dictator'.
  3. Eigenlijk wilde Fernando naar Mercedes (of een ander racewinnend team, maar er was nergens plek). Want Fernando is alweer 33. Hij heeft geen tijd meer om een team op te bouwen. En niet meer de mentale veerkracht om toe te zien hoe al die 'lucky' nieuwe mannetjes met competitieve auto's zijn records afnemen en/of hem van records afhouden.

Maar, we hebben het wel over Honda. En Honda en F1, dat roept hele fijne herinneringen op bij de fans, met name Honda en.. McLaren. Weet u nog? In 1988 won het magische duo Senna & Prost 15 van de 16 races in de McLaren-Honda. McLaren-Honda is een mythe.

En nu is de combinatie terug! Fernando moet hopen dat het snel (weer) een competitieve combinatie is. Als één merk het kan, met die boeiende en eigenzinnige oosterse cultuur van ze, dan is het wel Honda.

En wat er dan op de achtergrond ook speelt, opperkoning Fernando, de gedoodverfde troonopvolger van 'Der Michael' (Schumacher) speelde niet klaar wat 'Schumi' wel lukte: wereldkampioen worden met Ferrari. 5 seizoenen lang, veel mooie momenten, twee keer 2e, maar nooit de titel. De enige die na Schumacher een titel met Ferrari won was meneer Raikkonen, in 2007 (toen Fernando en Hamilton bij McLaren teveel op elkaar letten en Raikkonen er in de laatste race met de titel vandoor ging!).

En nu komt die 'lucky boy' Sebastian Vettel het even proberen bij Ferrari, als zijn opvolger. 'O wee hoor als hij wel die titel in de wacht sleept!', moet Fernando denken. Stiekem hoopt hij natuurlijk dat ze weer een bagger auto hebben ontworpen in de winter én dat Vettel om de oren wordt gereden door teammaat Raikkonen. Fernando maakte namelijk afgelopen seizoen pijnlijk gehakt van de alom geprezen Raikkonen, in dezelfde Ferrari. Raikkonen kon niks met de karakteristieken van dat 'ding', Fernando vond altijd wel íets om met de nukken van zijn auto om te kunnen gaan.

En zo zijn er nog vele andere facetten die het aankomende seizoen weer zullen kleuren, de details zal ik voor nu maar achterwege laten. 

MAX
Eén heel belangrijk ding: wij hebben dit seizoen weer een mooi vooruitzicht vanuit chauvinistisch oogpunt. Ubertalent Max Verstappen. Zoon van 2 snelheidsduivels (moeder Sophie was een bazin op de kart). Jongste formule 1 coureur allertijden. En hij mag rijden voor een team dat eens geen lachertje is: Torro Rosso, zusterteam van topteam Red Bull.

De tests
Even voor als u er niet bekend mee bent: enkele weken voorafgaand aan de start in Australië krijgen de teams kans om de auto's te testen, om alle nieuw ontwikkelde componenten en technologieën in real life goed te laten samenwerken met elkaar en uiteraard om de auto vervolgens te optimaliseren, hem zo snel mogelijk te laten zijn. Over 1 rondje, maar vooral over meerdere rondes, al naar gelang het type band en het gewicht van de auto, beïnvloed door de keuze van de aanwezige brandstofhoeveelheid.

Ik meld het maar even, het lijkt simpel, maar een snelle auto over 1 rondje is niet per se snel over een race-afstand (betrouwbaarheid even daargelaten)! Hij kan bijvoorbeeld de banden meer 'opvreten' dan andere wagens, en/of 'listiger' worden bij brandstofhoeveelheid wijziging.

Maar goed, nu dan eindelijk de tests!
We beginnen! Vooral de eerste keer is zo spannend, de dag kent vaak een zelfde patroon, eerst wat 'installatierondjes', dan voorzichtig wat snelheid opvoeren en iets langere 'stints' rijden. Om vervolgens zoveel mogelijk rondes te rijden en data te vergaren: wat zien we de auto doen? Hoe reageert hij op wijzigingen, hoe is het 'karakter'? Wie kan er al meteen aardig wat rondjes rijden? Wie gaat af als een gieter? Gebeurt er nog iets spectaculairs?

En, regel 1, iedereen weet: het zegt allemaal helemaal niets, die rondetijden.

Hee die Ferrari, lijkt dat nou stiekem een hele fijne auto? Wow, ook Kimi (Raikkonen) is er lekker vlot mee! :) Ik laat mijzelf toch graag beduvelen en meeslepen, vele fans met mij weet ik, we willen zo graag al voorzichtige conclusies kunnen trekken.
O nee. Dit zegt niets, vorig jaar waren ze ook continue bovenaan te vinden tijdens de wintertests. En we weten hoe dat seizoen is afgelopen voor ze, Fernando koos eieren voor z'n geld, en koos voor McLaren..

Maar die Mercedessen dan? Ze staan niet alle dagen bovenaan.. (hebben ze zich rijkgerekend, teveel op de lauweren gerust?!) O, wacht even, ze hebben tot nog toe nooit op de snelle 'softs' gereden, laat staan de super softs(!) Hun tijden op de (langzamere, maar duurzamere) medium band zijn gelijkwaardig aan die van de concurrenten op softs en super softs(!). Wij fans vrezen nog steeds dus (dikke dominantie).

Enneh die Saubers. Hhmm bijzonder.. gaat lekker met ze, die hebben een flinke stap gemaakt zo lijkt het. Steeds bovenin te vinden de eerste testweek. Met hun veel besproken nieuwe rijders (onze Giedo van der Garde dacht er dit jaar te gaan racen, hij had een contract, alleen er waren ineens 2 rakkers die meer geld meenamen, de rechtzaak loopt nog). Altijd weer koffiedik kijken bij die armlastige teams als ze opvallend hoog in de tijdenlijsten staan.. (in het kader van sponsoring, belangen, veel zogenaamde glory runs: 'mooi weer' spelen).

Dan het wel en wee van McLaren-Honda.. oei Fernando, het pijnlijkste scenario van alle mogelijke scenario's lijkt zicht te gaan ontvouwen: 'zijn nieuwe' is een beroerde, langzame en onbetrouwbare auto, en zijn oude team lijkt (nu dan wel) een fijne auto te hebben, ZIJ (Ferrari) lijken notabene de grootste stap te hebben gemaakt deze winter!

Mysterie
En nu dan ook nog ineens dat mysterie. In de laatste testweek gaat 'Nando' er heel mysterieus af, in een suffe bocht, met een suffe snelheid (het ding kan/mag nog niet zo hard). Vermoedelijk was ie al even buiten bewustzijn voor de crash(!).. en daarom doen ze nu zo vaag.. Is hun dure koning, hun redder, misschien niet helemaal in orde, heeft hij misschien een kwaal, en misschien wel zo erg dat hij moet vrezen voor zijn carrière? Want niemand wil natuurlijk racen tegen/met iemand die het bewustzijn kan verliezen tijdens het rijden.. 'zomaar'.
McLaren doet er alles aan om het gezicht te redden. Maar speculaties alom: met de nieuwe motorbouwer en de extreme electrische systemen vermoedt men dat Alonso een belachelijk hoge schok heeft gekregen tijdens het rijden. McLaren houdt het op een windvlaag..
Inmiddels blijkt dat Fernando niet meer in actie komt tijdens de wintertests! Zuur, want hij heeft nog niet eens 1 volledige raceafstand op de teller staan met die auto. Waar anderen er makkelijk zes achter hun naam hebben, echte simulaties welteverstaan. Op snelheid. Want ook dat zat er niet in voor Fernando. Het wordt nog erger zal blijken (update), hij doet zelfs niet mee aan de openingsrace in Australië! Teams en de FIA (autosportbond) vragen nu zelfs opheldering! Wordt vervolgd...

Terug naar de auto's
Leuk! En belangrijk (want, gedoodverfde uitdager van Mercedes): die Williams gaat ook wel weer lekker, op de een-na-laatste dag weer een hele snelle tijd voor Massa. Ook zo'n dingetje, met Fernando: Massa weet na zijn frustrerende Ferrari-jaren naast Fernando ineens méér aanspraak te maken op een overwinning dan Fernando zelf!

En dan Max..


SkyF1: A picture of focus for Max Verstappen, who has thoroughly impressive with his speed and application during his first pre-season programme.

Max & focus


 

Helaas komt zijn wagen ogenschijnlijk niet heel lekker uit de verf.. op de super softs komen ze niet eens in de buurt van de grote vier (op softs) … Al is Max gelukkig vooralsnog handiger (lees sneller) met de auto dan zijn getalenteerde, ook debuterende, teammaat. De auto lijkt wel betrouwbaar, ook belangrijk. En Max doet geen gekke dingen. Niets van te merken dat hij nog maar 17 is.

We blijven de live-timing en de reporters op de voet volgen gedurende de dag.

En dan dit.. op de een-na-laatste dag gebeurt het dan eindelijk.. Het hele media centre gaat er bij staan. Want we zien dit:

(De Mercedes staat op de Pirelli's met de gele markering, de softs dus, eindelijk gaan we het weten)

En ja hoor..


SkyF1 live report: Wow, take that! Nico Rosberg has just broken the 1:23 mark with the new fastest lap of the Barcelona tests: an astonishing 1:22.792.
Broken? Make that smashed. The Mercedes now sits a mighty 1.2 seconds clear of the rest in the timesheets


 

We weten wat we eigenlijk stiekem al wisten. We wilden er niet aan, maar het is gewoon echt zo.


Red Bull boss Christian Horner to SSNHQ's Rachel Brookes: "Looking at that Mercedes time is a little depressing. Hopefully they're not running around with 80 kilos of fuel to do that.”


Red Bull heeft de vaandel overgedragen aan Mercedes. Hoe lang zal deze dominantie gaan duren? Wel leuk voor ons dat de teamgenoten hier wat dichter bij elkaar zitten (tot nog toe). Ook leuk dat Rosberg vooralsnog de snellere lijkt over 1 rondje.. (dan hebben ze allebei 'iets' zegmaar), ook omdat dat Hamilton toch altijd gezien werd als die snelle qualifier. Dus daar verdient die Rosberg echt wel wat credits.

Voor mij is het fijn dat legende Schumacher zo - met terugwerkende kracht - toch wat extra glans aan zijn toch wat teleurstellende rentree heeft gegeven, door bij te dragen aan dit oppermachtige team. Ik had hem graag 1 seizoen nog de vruchten er van zien plukken. Maar zo is het voor mij ook mooi.

Aan het eind van de wintertests ziet het er dan zo uit:

De definitieve top 10 na de wintertests, inclusief type band

En ja, dan hebben we het nog niet eens over Mercedes + super softs, oei.. dat geeft doorgaans nog zo'n acht tienden (0,8 sec) verschil..

We blijven hopen.. een sprankje hoop gloort heus (tegen beter weten in): in theorie zou het natuurlijk nog kunnen dat een wagen in race trim, met harde banden en meer benzine relatief gezien een stuk dichterbij (de Mercedes) zit dan in quali trim. Vaak zag je recentelijk dan ook: dat top 10 kwalificeren is fijn, maar racepace, daar wordt vooral naar gekeken, daar valt met de huidige banden veel te winnen/verliezen.

Gelukkig hebben wij Max nog.

En de Fernando soap...

O en weet u niet welke coureur u moet supporten? Doe hier de test! 

 

Veel plezier dit seizoen!

Freek Klaassen


Geef je reactie op dit blogbericht